Zonder afleiding werken

De laatste tijd probeer ik full focus te werken en hierdoor meer te doen in minder tijd! Het is hierbij heel erg belangrijk dat je je niet laat afleiden door andere dingen, zoals je telefoon bijvoorbeeld: mijn grootste afleiding. Vandaag deel ik mijn ervaringen en tips over een aantal van mijn grootste afleidingen met jou!

producttief-full-focus-werken-new-fotografie

Sinds kort probeer ik zo veel mogelijk te doen in een zo kort mogelijke tijd. Hierdoor ben ik productiever, laat ik mezelf minder afleiden door wat aanpassingen en zo heb ik meer tijd om mijn rust te pakken. Natuurlijk zijn er ook taken die gewoon heel of relatief lang duren, zoals fotograferen en nabewerken, maar het overige werk zoals de administratie, blogs schrijven en content inplannen kan sneller als ik mij van afleidingen afzonder.

Inmiddels merk ik dat mijn werkdagen soms maar 5 uurtjes duren. Dat lukte mij vorig jaar om deze tijd echt niet. Door full focus te werken scheelt het mij veel verloren tijd. Ook heb ik veel handigere workflows ontdekt die mij helpen om sneller te zijn en daar plukken ik én mijn klanten de vruchten van!


Afleiding en afzonderen

Ik en waarschijnlijk heel veel andere ondernemers raken snel afgeleid. Een dm op Instagram, een mail van een klant die mij bedankt voor de foto’s, de deurbel… Dit waren voor mij allemaal triggers om van mijn taak af te gaan en dat probeer ik nu niet meer te doen. Een mail of een dm kunnen best even wachten tot ik klaar ben. Alleen dringende berichten of offerteaanvragen beantwoord ik direct of ik reageer dat ik er later even op terug kom. Bij mij helpt het om het scherm van mijn telefoon onzichtbaar te maken, zodat ik reacties, likes, etc. niet zie. De meldingen van DM’s, oproepen, whatsappjes (behalve groepsgesprekken) geven een melding met geluid. Als ik dat hoor, dan kijk ik dus even of ik er iets mee doe of dat het later kan. Hoe je meldingen kan aan- en uitzetten op je iPhone, lees je hier! Wil je dit weten voor je Android toestel, klik dan hier!

Ook de deurbel laat ik vaak voor wat het is, tenzij het de postbezorger is. Buren weten dat ik niet open doe als ik werk en dat ze mij kunnen bellen of appen als het dringend is. Veel mensen vinden dit asociaal, maar als ik geen kantoor aan huis zou hebben, zou ik ook niet open kunnen doen. Het is ook niet zo dat ik bedrijfje aan het spelen ben, nee, er wordt serieus gewerkt ook al is het voor buitenstaanders ‘maar’ een blogpost die ik aan het schrijven ben. Die deurbel staat trouwens op de benedenverdieping, 2 deuren en 2 trappen verwijderd van waar ik werk. Van deze afleiding heb ik mij dus al goed afgezonderd!

werkplek-full-focus-productief-werken-new-fotografie

Een goede werkplek

Waar ik mij heel erg aan irriteerde was mijn werkplek. Sinds eind 2018 ben ik bezig om mijn werkplek te optimaliseren en inmiddels hoef ik alleen nog het behang en schilderwerk te voorzien van een rustigere kleur, paars is heel leuk, maar ik heb gekozen voor wit en grijs. Dit past op het moment veel beter bij mij en is lekker licht en neutraal, daar houd ik van!

Ik heb 3 jaar gewerkt met een te klein bureau zonder goede stoel en zonder ergonomische oplossingen. Inmiddels heb ik een oud bureau van mijn ouders opgeknapt (1,60m breed, 90cm diep!), kocht ik een betere bureaustoel, een laptopstandaard en later een iMac en gebruik ik een lichttas als voetensteun (ja, echt :p). Het zijn simpele aanpassingen, maar ik irriteer me niet meer aan het ruimtegebrek, zit lekker en geef mijn ogen rust door een groter scherm te gebruiken. Allemaal dingen waardoor ik langer geconcentreerd ben!

Ik ben er heilig van overtuigd dat een goede werkplek met een goede sfeer bijdraagt aan meer productiviteit. Ondanks dat ik in de zelfde ruimte slaap en werk, wordt ik niet afgeleid door andere dingen, door het slim plaatsen van mijn bureau. Ik zit letterlijk in de uithoek van mijn kamer, ingebouwd tussen een schuin dak en mijn kledingkast. Toch kan ik wel een beetje om mij heen kijken hoor, ik hoef alleen maar de bureaustoel te draaien, haha!


Hoe zit het met jouw productiviteit en concentratie? Is jouw werkplek goed en afleiding-loos ingericht, zodat je je niet snel laat afleiden door andere dingen in een ruimte? Ik ben benieuwd!

Heb jij zo’n mooie werplek dat deze eigenlijk wel gefotografeerd moet worden, dan kan ik dat doen voor je! Kijk eens op deze pagina!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *