Op vakantie zonder camera

‘Wat? Neem jij je camera niet mee op vakantie?’ Nee, deze keer even niet en daar zijn een aantal redenen voor. Spoiler alert: het is niet omdat ik fotografie niet meer leuk vind! Wil je weten waarom ik mijn camera niet heb meegenomen en de foto’s zien die ik met mijn (fantastische, ahum) iPhone heb gemaakt, dan moet je verder klikken!

First things first, als fotograaf neem je vakantie om even niet met werk bezig te zijn en jezelf even te ontlasten van het vrij zware beroep wat je hebt. Natuurlijk betekent dat niet dat ik helemaal niet wil fotograferen op vakantie, integendeel! Ik heb zo’n 180 foto’s gemaakt met mijn telefoon in 3 dagen tijd, haha!

7 kilo op je rug

Een van de redenen om mijn camera thuis te laten, is het gewicht van mijn apparatuur. Als je fotograaf zegt, zeg je rug- en nekklachten en dan is het fijn om dat eventjes niet zo, of minder te hebben.

Daarnaast is het best een dingetje, want je laat de spullen ook niet in je accommodatie of auto liggen, want #duur en #diefstal . Je bent dus min of meer verplicht om je spullen altijd bij je te hebben, aangezien de kluisjes (als ze er al zijn) op het formaat zijn gemaakt van een portemonnee, sleutels en eventueel sieraden.

F11, 1/125, ISO 200… Of nee, F8, 1/100, ISO 100… Hmmm

Okey, misschien een onduidelijke titel voor iedereen die lekker automatisch fotografeert of nog nooit iets anders dan een telefoon heeft gebruikt, maar ik ben dus alleen tevreden over een foto als deze perfect is en de instellingen kloppen met wat ik fotografeer.

Ik stel mezelf dan de vraag: is dit hoe ik mijn vakantie kiekjes wil maken? Nee. Mijn vakantie kiekjes hoeven niet perfect te zijn, die mogen gewoon simpel en prima zijn. De foto’s die ik maak voor opdrachtgevers moeten perfect en top zijn. Ik wil mezelf ook even de rust gunnen met de gedachte dat het even niet perfect hoeft te zijn. Het is namelijk niet zo dat ik hierop afgerekend word, gelukkig, haha!

Toch blij met mijn iPhone

En toch kriebelde het om af en toe even een kiekje te maken en op die momenten ben je blij dat je telefoon in je broekzak zit. Voor vakantiefoto’s is een telefoon echt helemaal prima en als je weet hoe je nog wel het een en ander kan veranderen aan de belichting, dan is het echt niet nodig om 7 kilo mee te nemen.

Even wat basisbewerking in de Adobe Lightroom app, een VSCO-filtertje en ik knal hem op mijn persoonlijke Instagram account. Ik ben dan nog steeds tevreden over de foto, want ondanks dat ze niet van professionele kwaliteit zijn, zijn ze toch gemaakt door iemand die goed kan fotograferen en bevatten ze persoonlijke herinneringen. Wat mij betreft is dat prima voor een vakantiefoto!


Met Markie (mijn echte bakbeest) kan ik gelukkig veel mooiere en betere foto’s maken die perfect bij jou en jouw bedrijf passen. Wil jij binnenkort een fijne fotoshoot? Neem dan contact met mij op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *