How to: voorbereiden op een fotoshoot

‘Help, ik heb een fotoshoot!’ Die gedachte gaat vaak door het hoofd van mijn klanten. Gelukkig is daar eindelijk een uitgebreide en stresskip-proof blogpost met super handige tips, zodat jij veel minder stress gaat hebben tijdens het voorbereiden op een fotoshoot!

NEWFOTOGRAFIE-20190516-050

Natuurlijk staat het internet vol met tips en het is heerlijk dat die er zijn, zeker als je net zoals ik altijd stress hebt als je iets gaat doen wat je niet vaak of misschien zelfs nooit doet! De tips in dit blog zijn lekker uitgebreid en sluiten perfect aan bij mijn branding en personal branding werkwijze!

Voorbereiding voor een fotoshoot komt natuurlijk van twee kanten, de jouwe en de mijne. Als we goed samenwerken wordt het een makkie om alles voor te bereiden en zullen we op de dag zelf al goed op elkaar ingespeeld zijn! Ik zorg natuurlijk dat ik de juiste apparatuur kies en inpak die ik nodig heb voor de foto’s die jij wilt hebben, maar ik zal vooral bezig zijn om te helpen met alles wat er voor jou bij komt kijken. Ik help je met alles wat hier onder staat, dat scheelt alweer een boel hé?!


De weken voor de fotoshoot

Inspiratie – Dit zijn de momenten waarop jij mij helemaal onder mag gaan spammen met inspiratie. Zie jij een mooie foto, deel hem dan met mij. Ik kom zo te weten wat jij mooi vindt en voor jezelf is het ook fijn om te inventariseren wat jij wilt. Misschien wil je wel een lijstje maken met foto’s die je sowieso wilt hebben, persoonlijk vind ik dat altijd heel handig! Denk ook na over hoe je de foto’s wilt gebruiken. Stel je wilt foto’s voor je website en daar kunnen alleen maar liggende foto’s op, dan hebben we er misschien niks aan om staande foto’s te maken 😉

De look – Ga ook alvast even kijken wat je wilt met je haar, make-up en kleding. Misschien wil je graag dat je make-up en haar voor je worden gedaan. Regel dan op tijd de juiste mensen hiervoor en geef ook aan dat het voor een fotosessie is, i.v.m. de producten die ze dan wel of niet gebruiken. Qua kleding is het handig om even te kijken of je de kleding nog past en of je het überhaupt nog in je kast hebt hangen. Zo heb je nog even tijd om iets te lenen of om iets nieuws te scoren. Mijn vuistregel is 1 setje per 1-2 uur fotografie. Misschien kan je door een vestje of jasje toe te voegen heel makkelijk al een nieuwe look maken. Vermijdt trouwens drukke prints, hele felle kleuren of teksten op kleding, want dat kan enorm afleiden. Kies vooral setjes waar jij je fijn in voelt, overleg desnoods met mij, een vriendin of een familielid!

Locatiecheck – Jij bent verantwoordelijk voor de locatie, tenzij anders afgesproken. Ga dus ruim van tevoren even na of we ergens terecht kunnen. Soms mag je niet zomaar ergens fotograferen, bijvoorbeeld bij een restaurant of café. Soms moet je dus even bellen of je welkom bent. Vaak is dat gewoon prima hoor, maar het zou zonde zijn als de locatie die jij in gedachte had ons niet binnen laat. Laat mij ook ruim op tijd weten wat voor locaties je hebt geregeld, dan kan ik ook even online research doen om te kijken of het groot en licht genoeg is.

Props – Zijn er spullen die je nodig hebt in de foto? Bijvoorbeeld je laptop, een notitieblok + pen, je mooiste telefoonhoesje, producten die je verkoopt/maakt, gereedschappen waarmee je werkt, etc. Maak even een checklist voor jezelf, zodat je die kan gebruiken als je je spullen gaat inpakken! Heb je ook een extra persoon nodig in de foto, bijvoorbeeld iemand die ‘zogenaamd’ jouw klant is, regel dat dan ook op tijd. Je mag sowieso altijd maximaal een persoon meenemen als je het fijn vind om een steun en toeverlaat te hebben! Onder de 18 is dit zelfs verplicht 😉

Oeps, ik kan toch niet op de afgesproken datum – Vertel dit dan meteen aan mij, zodat we een andere datum kunnen plannen en ik eventueel de dag die je hebt geannuleerd weer beschikbaar te maken voor iemand anders. Wil je geen nieuwe afspraak plannen, houd er dan rekening mee dat er eventueel kosten in rekening worden gebracht. Je kan hier meer over lezen in mijn algemene voorwaarden.

new-fotografie-branding-fotograaf-bedrijfs-reportage-presentatie-9
www.dyona.nl

De dag voor de fotoshoot

Gaat het door? – Als het goed is krijg je deze dag nog even een reminder van mij en kijken we even wat het weer gaat doen, mochten we buiten hebben afgesproken. Stel dat het slecht weer wordt op de dag van de fotosessie, kunnen we deze verzetten.

Check, check, dubbelcheck – Heb je alle spullen, moet je nog een shirtje wassen, moet je nog even langs de winkel om iets te halen, wil je je nagels nog lakken? Ook is het handig om nog even contact te hebben met de locatie of je kapper/visagiste als je daarmee hebt afgesproken. Stel je voor dat er net iets tussen gekomen is en ze dat vergeten zijn door te geven. Vergeet je trouwens niet te checken of je wekker aan staat? Voorkom hiermee stress op de dag zelf 😉

new-fotografie-branding-fotograaf-bedrijfs-reportage-presentatie-3
www.togettheremedia.nl

Zie ik jou binnenkort?

Nu je een beetje weet hoe je je moet voorbereiden op een fotoshoot en dat ik je bij alles help, ligt de drempel om een afspraak te maken misschien al iets lager. Twijfel je nog, bel of mail me dan gerust even. Dan kunnen we samen even kletsen en kijken wat er bij jou past! Hopelijk tot snel!

Ohja, over de fotoshoot zelf en daarna heb ik een andere blog geschreven, die vind je hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *