Collega’s of concurrenten?

Ik merk dat de sfeer tussen fotografen onderling er niet beter op wordt. Zeker op Instagram zie ik veel jaloezie, betweterigheid en misgunning. Dat is jammer, want wat bereiken wij daar nu eigenlijk mee? Samenwerken maakt alles zo veel leuker!


Wat gebeurt er?

Er komen steeds meer fotografen bij. Goede fotografen, maar ook minder goede fotografen. Kunnen we daar iets aan veranderen? Nee. Is iedereen hier blij mee? Nee. Ik ook niet. Toch kan ik er niet wakker van liggen, want het zorgt er alleen maar voor dat je scherp blijft. Zie je jouw klanten weg gaan, dan moet je zelf eens kijken wat je kan veranderen, zodat mensen wel bij je terug gaan komen.

Om mijn klanten te houden, hoef ik helemaal geen andere fotografen te bekritiseren. Maar helaas denkt niet iedereen er zo over. Net voor de kerst zag ik dat fotograaf X een openbare reactie had geplaatst op een bericht van fotograaf Y. Ze ging haar eventjes de les lezen, toen ik zei ‘goh, beetje raar dit’, was haar punt dat ze het vak wilde beschermen. Oke, door jouw collega zwart te maken die helemaal niets verkeerd doet? Nice. #not.


Waarom in hemelsnaam?

Precies, waarom in hemelsnaam? Is het om je eigen ego te strelen, is het uit onzekerheid of uit jaloezie? Ik weet het niet, maar ik weet wel dat het echt not done is om zo met elkaar om te gaan. We zijn nu eenmaal met veel spelers in het veld, maar we kunnen ook gewoon leuk zakelijk contact te hebben. Vriendinnen worden hoeft niet, maar we zijn allemaal oud en wijs genoeg om normaal te doen.

Fotograaf is geen beschermde titel, dus mijn buurvrouw met een iPhone kan gewoon fotograaf worden als ze wil. Tuurlijk ben ik van mening dat niet iedereen een goede fotograaf is, maar wie ben ik om daar iets van te zeggen?

Het is frustrerend als jouw klanten weggaan, omdat een ander €100,- goedkoper is. Maar als jij écht die extra €100,- waard ben, komen ze vanzelf wel weer terug. En natuurlijk is het anno 2020 ook mega belangrijk dat je niet alleen goed kan fotograferen, maar ook een goede en eerlijke ondernemer bent. Vertel dus waarom mensen bij jou moeten zijn in plaats van waarom ze niet bij een ander moeten zijn, snappie? Je maakt er geen vrienden mee namelijk en het staat ook niet zo chique als je klanten meelezen.


Fotografen, support fotografen!

Ik ben er echt heilig van overtuigd dat concurrentie niet bestaat, of in ieder geval: het is nergens voor nodig. Als jij vriendelijk, eerlijk, behulpzaam en goed in je werk bent, is er niets aan de hand. Mensen kiezen een fotograaf uit waarbij ze een klik hebben. Op het gegeven moment groei je in jouw aanbod, bekendheid en kwaliteit en gaan mensen niet meer naar €100,- verschil kijken. Ze kiezen jou uit, omdat jij een bepaalde waarde kan bieden of omdat jij gewoon jij bent!

Ik coach startende fotografen en ben praktijkopleider en ik denk dat iedereen daar een rol in kan spelen. Laten we elkaar vooral gaan helpen, in plaats van elkaar onderuit halen. En het belangrijkste: kijk eerst eens naar wat er bij jouw allemaal beter kan, want als alles goed gaat, dan heb je helemaal geen behoefte meer om anderen te bashen!


Deel deze blog met alle fotografen uit jouw netwerk en laten we het zo een stuk gezelliger maken! Laten we samenwerken met elkaar en de mensen die écht niet normaal willen doen, die komen zichzelf hopelijk nog wel tegen. Samen is sowieso leuker dan alleen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *