Adopteren bij Zeehondencentrum Pieterburen

Schattige dieren, een goed doel en Nadine. Een gouden combinatie! In het laatste weekend van juni was ik op vakantie met een vriendin en wij bezochten toen Zeehondencentrum Pieterburen. Na een rondleiding met heel erg veel informatie, besloot ik het te doen: een zeehond adopteren!

zeehond-pieterburen-adoptie

Zeehondencentrum Pieterburen

Bij zeehondencentrum Pieterburen worden zieke en hele zwakke zeehonden opgevangen. Deze beestjes zijn bijvoorbeeld hun moeder kwijt geraakt, zijn ziek geworden door bijvoorbeeld longwormen of zijn vast komen te zitten in een visnet.

Ook zet Zeehondencentrum Pieterburen zich in voor een gezonde Waddenzee, door hun kennis te delen en voorlichting te geven. Deze passie brengen ze over aan de mensen en maken ze zo bewust van hun missie. Niet alleen aan mensen die het zeehondencentrum bezoeken, maar ook al het publiek op social media, zoals Facebook. Kinderen kunnen zelfs een spreekbeurtpakket aanvragen bij Pieterburen!

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Als ondernemer probeer ik zo veel mogelijk rekening te houden met de maatschappij. Ik vind het erg belangrijk om het goede voorbeeld te geven en met een deel mijn winst een goed doel te helpen. Zo probeer ik als het kan met de fiets of het openbaar vervoer naar mijn klussen te gaan, zo min mogelijk plastic te gebruiken en minder vlees te eten.

Ik hou van dieren en de natuur en omdat ik zo onder de indruk was van het werk wat ze bij Zeehondencentrum Pieterburen doen, besloot ik ze te steunen door een symbolische adoptie te doen. En zo geschiedde! Ik koos Elmo uit om te adopteren, maar het liefst zou ik ze allemaal kiezen! Met mijn donatie kan Elmo een week lang haar buikje vol eten. Natuurlijk is dat niet alles, maar elk beetje helpt en ik ben van plan om een aantal keer per jaar zo’n symbolische adoptie te doen. Zo zie je maar dat je geen gigantische omzet hoeft te hebben om met je bedrijf een goed doel te steunen! Wat houdt je nog tegen?

Mijn ervaring bij Zeehondencentrum Pieterburen

Ten eerste is een bezoek sowieso al een aanrader vanwege de route die je rijdt om er te komen, Groningen is prachtig! Ik was dus samen met een vriendin op vakantie en eigenlijk kwam zij met het idee om te gaan. We kochten via de website tickets en eenmaal aangekomen kochten we extra tickets voor een rondleiding achter de schermen.

We kregen het hele traject te zien die de zeehondjes doorlopen, of moet ik zeggen doorhupsen… Als er een melding komt, wordt er eerst gekeken of het nodig is om ze te halen. Soms lijkt een pup alleen, maar is de moeder gewoon eventjes een visje gaan vangen en komt ze vanzelf terug. Is er echt een probleem, worden ze opgehaald in een busje en naar de intake-kamer gebracht. Hier worden ze onderzocht, krijgen ze een naam en een chip. Ook krijgen ze hier vaak hun eerste maaltijd al, een zalmpap. Soms krijgen ze eerst water, bijvoorbeeld als ze uitgedroogd zijn.

Hierna komen ze op de intensive care (fase 1). Ze worden hier goed in de gaten gehouden door dierenartsen (in opleiding) en vrijwilligers. Als het goed met ze gaat, mogen de zeehondjes naar fase 2. Hier zijn de bassins wat groter, maar nog wel goed toegankelijk voor de verzorgers. Als de zeehonden zelfstandig kunnen eten en geen medicatie meer nodig hebben gaan ze naar fase 3. Hier sterken ze nog meer aan, totdat ze vrij gelaten kunnen worden!

Tijdens de rondleiding waren wij getuige van de intake van een zeehondje, wat vrij zeldzaam is. Omdat wij erbij waren, mochten we als groep een naam kiezen voor het zeehondenmeisje. Er was 1 kindje in ons midden, dus we besloten dat we haar naam aan het zeehondje zouden geven: Jenna! Ook zagen wij dat het soms niet zo goed gaat met een pup genaamd Angel. Ze was erg zwak en helaas overleed ze de volgende ochtend. Helaas kunnen de helden van dierenartsen en vrijwilligers niet elke zeehond in leven houden, maar ik heb gezien dat ze haar alle zorg en liefde hebben gegeven die ze konden geven!

Hoe kan jij helpen?

Omdat Zeehondencentrum Pieterburen geen subsidies krijgt, zijn ze volledig afhankelijk van donaties en giften. De zeehondjes hebben echt jouw hulp nodig en alle beetjes helpen! Je kan donateur worden en eenmalig, maandelijks of jaarlijks doneren. Ook kan je ervoor kiezen om een zeehondje symbolisch te adopteren, zoals ik heb gedaan. Wist je dat je dit ook als een cadeau kan geven aan iemand?

Wat ook een optie is, is het puppy programma. Hier ga ik sowieso nog even uitgebreid naar kijken, omdat ik hier interesse in heb. Je doet dan 2x per jaar een symbolische adoptie en helpt zo een zomerpup én een winterpup!

Wil je meer weten over de mogelijkheden, bezoek dan de website en kijk bij ‘help mee!’


Heel erg bedankt voor het lezen en ik hoop dat jij ook wilt steunen! Overigens heb ik dit blog op eigen initiatief geschreven, omdat ik zo onder de indruk was van mijn bezoek!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *