5 opmerkingen die fotografen regelmatig krijgen

Af en toe is het leven als fotograaf echt hilarisch! Vooral als iemand weer eens een opmerking maakt die niet helemaal doordacht is. Vandaag zet ik de 5 leukste of meest gemaakte even op een rijtje. En natuurlijk is alles met een dikke knipoog! 😉

‘Jij hebt makkelijk werk, je hoeft alleen maar op het knopje te drukken!’

Vaak wordt deze opmerking gemaakt door mensen die zelf foto’s maken met hun telefoon, met een camera de op de automatische stand staat, of die juist echt geen idee hebben van wat we doen. Helaas is ons werk niet zo simpel als het lijkt, want ook al lijkt het misschien niet zo, maar wij zitten vaker achter de computer dan dat we aan het fotograferen zijn. Denk aan het voorbereiden van fotosessies, mailtjes beantwoorden, nieuwsbrieven maken, administratie, marketing, bewerken en leveren van beelden, etc. Ohja vergeet ook zeker het gewicht van onze apparatuur niet, het is gewoon bijna topsport wat wij doen, haha!

‘Ik vind die pasfoto-regels echt idioot, ik mag niet eens lachen!’

Zeer herkenbaar voor alle fotografen die pasfoto’s maken. Ik heb ‘vroeger’ ook veel pasfoto’s gemaakt en deze opmerking hoorde ik minimaal 2 keer per dag. Helaas kan de fotograaf de regels niet veranderen, deze zijn namelijk door de overheid bepaald. Natuurlijk zetten wij je met liefde lachend en vrolijk op de foto, vragen we niet of je je bril wilt afzetten en kiezen we een flatteuzere pose voor je. Maar het is helaas niet anders…

‘Oh fotografeer je ook bruiloften?’

Ik denk dat elke fotograaf dit wel eens gehoord heeft, ook als je net gezegd hebt dat je product– of interieurfotograaf bent. Ik denk dat veel mensen als eerst aan een bruidsfotograaf denken als ze te weten komen dat iemand fotograaf is en geef ze eens ongelijk! Toch zijn er meer fotografen die geen bruiloften fotograferen dan fotografen die dit wel doen. We vergeten trouwens de opmerking ‘Oh maar als je bruiloften fotografeert verdient dat wel lekker denk ik!’

‘€395,-? Mijn nichtje doet dat voor 5 tientjes!’

Elke. freaking. week. Soms zelfs meerdere keren. Vaak hebben deze ‘nichtjes’ een instapmodelletje met een 18-55mm, zetten ze hem lekker op automatisch, JPG-fine en klikken ze maar. Een filtertje als bewerking en that’s it! Ohja en het is natuurlijk een hobby naast een baan in loondienst. Soms komen daar prima foto’s uit, maar het is niet te vergelijken met wat professionals kunnen maken en wat voor kosten wij maken om te zorgen dat jij de meest geweldige foto’s in je inbox krijgt. Denk aan verzekeringen, software, improductieve uren, een camera waarmee we alles kunnen doen wat nodig is voor de perfecte foto, ons pensioen, etc.

‘Wat ontzettend leuk dat je van je hobby je werk hebt kunnen maken!’

Gelukkig hoor ik dit ook heel erg vaak en het is helemaal waar! Ik ben dolblij dat ik de luxe heb om van fotografie mijn brood te kunnen verdienen. In een ideale wereld zou iedereen deze luxe hebben en ik vind ook zeker dat iedereen het op z’m minst zou moeten proberen. Tuurlijk zijn er ook mindere kanten aan dit werk, zoals de administratie en de onzekerheid die het soms met zich mee brengt, maar ik zou nooit iets willen doen wat ik niet leuk vind, alleen maar om zekerheid te hebben.

New-Fotografie-Nadine-van-Spanje

Zoals ik al zei, dit blog is met een dikke knipoog geschreven. Natuurlijk heb ik tijdens het typen wel beide ogen open gehouden, maar je snapt wat ik bedoel 😉 Fotografen, herkennen jullie deze opmerkingen? Niet-fotografen, zijn jullie ‘schuldig’ aan een of meerdere van deze opmerkingen? Ik ben heel erg benieuwd!


2 gedachten over “5 opmerkingen die fotografen regelmatig krijgen

  • 5 juni 2019 om 13:00
    Permalink

    Grappig om dit zo te lezen! Vooral de reactie “oh ja, maar ik ken iemand die het voor veel goedkoper kan” of “ik heb een vriendin met een camera die wel een paar plaatjes kan schieten” krijg ik vaak!

  • 21 juni 2019 om 15:46
    Permalink

    Ja, die zijn helaas niet zo leuk 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *