How to: Pitchen

Pitchen, het is nog best een dingetje. In dit artikel vind je een handig stappenplan wat je kan doorlopen en een paar tips en tricks wanneer je een pitch moet doen!

Wat is een pitch?

Een pitch is een korte presentatie van 1-3 minuten, dit kan soms wat verschillen per gelegenheid. In deze pitch ga je jezelf, jouw bedrijf of jouw idee presenteren aan een publiek.

Belangrijk om te weten voordat je begint

Het is handig om na te gaan wat er van je verwacht wordt, hoe veel tijd je hebt en of er verplichte onderwerpen naar voren moeten komen. Kom er ook achter voor welk publiek je staat, hier pas je je pitch op aan. Leer je publiek kennen en vallen er dingen op, wees dan niet bang om hier in je pitch op terug te komen. Een beetje persoonlijkheid en aanpassing aan de gelegenheid laat ook wel zien dat je pitch niet een standaard, ingestudeerd praatje wordt wat je overal vertelt.

Het stappenplan

Verzamel informatie over de gelegenheid
Denk hierbij aan tijdslimiet, wat voor publiek je hebt, of het een formele of informele gelegenheid is, of er onderwerpen zijn die verplicht terug moeten komen in je pitch, etc.

Wat wil je vertellen
Bedenk even voor jezelf wat je wil vertellen. Wat is relevant en wat niet? Het is namelijk een korte presentatie en daarom is er niet altijd ruimte voor alles wat je wilt vertellen. Kill your darlings! Schrijf steekwoorden op en verwerk dit vervolgens naar zinnen, de zinnen vervolgens naar een doorlopende tekst.

Structuur
Een pitch is fijn als er een soort structuur in zit, net zoals in een zakelijke brief bijvoorbeeld. Vaak wordt gebruikt:

  • Een pakkende opening, noemen van je naam en bedrijfsnaam
  • Kern van je verhaal
  • Samenvatting van de belangrijkste punten
  • Afsluiting

De opening – Een fout die soms wordt gemaakt, is het vergeten van een goede opening. Je kan hierbij een vraag stellen aan je publiek, of je geeft een stelling aan jezelf waar je het mee eens bent of mee oneens. Dit ga je dan in je pitch onderbouwen. Vergeet jezelf ook zeker niet voor te stellen!

De kern – Hier ga je vertellen wat je wil vertellen. Bijvoorbeeld, je bent ondernemer en je moet tijdens je pitch vertellen wat je kan betekenen voor iemand met jouw bedrijf. Vertel dan bijvoorbeeld over waarom je je werk doet, waarvoor klanten bij jou terecht kunnen, wat de voordelen zijn van jouw diensten of producten en waarom klanten naar jou moeten komen en niet naar iemand anders.

Samenvatting – Herhaling is goed, zo blijft iets beter hangen. Herhaal kort de belangrijkste punten uit je pitch, dit mag zelfs een opsomming zijn.

Afsluiting – Sluit altijd af met een groet en noem nogmaals je naam en bedrijfsnaam. Vergeet ook niet het publiek te bedanken voor de aandacht.

Algemene tips

Er zijn nog een paar handige tips die je mee kan nemen in je voorbereiding of tijdens het pitchen.

Praat niet te snel of te langzaam
Te langzaam kan gaan vervelen en te snel moet je ook niet doen, want dan ben je slecht te volgen. Ga ook geen woorden inslikken, maar wees gewoon relaxed. Als je het lastig vind, doe dan alsof je je pitch doet voor een publiek waar alleen maar vrienden en familie van je zitten. En een foutje maken is trouwens ook helemaal niet erg, niemand is perfect!

Maak oogcontact
Oogcontact maken is erg belangrijk, je doet de presentatie namelijk niet voor de vloer, het plafond of de vaas met bloemen achter in de zaal. Als je oogcontact maakt, voelt het publiek zich veel meer aangesproken. Hierdoor blijft je pitch beter hangen. Ook kan je even een korte interactie maken met je publiek, bijvoorbeeld door het stellen van een vraag. Vraag vervolgens of mensen die ‘ja’ willen antwoorden hun handen even op kunnen steken.

Zorg dat het niet te veel ingestudeerd is
Mocht je alles uit je hoofd geleerd hebben, dan ben je wel een baas als je je publiek laat geloven dat het niet zo is. Wel is het zo, bij de ene werkt het wel om alles te stampen en de ander zal juist liever alles improviseren. Persoonlijk improviseer ik liever, maar ik ken mensen die juist graag alles perfect uit hun hoofd leren. Ze letten er dan wel altijd op dat het niet zo lijkt, omdat het anders over kan komen alsof je gewoon een standaard praatje aan het houden bent.

Een foutje is niet erg
Niemand is perfect en het wordt je echt wel vergeven als je een keer over een woord struikelt of even niet meer weet wat je wil zeggen. Maak er desnoods een grapje van en vervolg je pitch weer.

De belangrijkste tip

Blijf jezelf. Dat kan soms lastig zijn, want je wil indruk maken. Je ziet online wel eens een filmpje voorbij komen van de meest geweldige pitch. Dit kan je zeker gebruiken als inspiratie, maar zorg dat je je niet te veel laat inspireren. Ben je zelf helemaal niet zo uitbundig, zorg dan dat je tijdens je pitch niet extreem uitbundig bent. Blijf bij jezelf, want daar ligt je kracht!

Met deze informatie hoop ik je op weg geholpen te hebben. Vind je iets lastig, heb je een vraag of wil je feedback? Mail me dan zeker even en dan zal ik je helpen! Succes!