ROC A12 Student-ondernemer 2018

Ondernemen is best wel lastig, zeker als fotograaf. Sinds 2015 ben ik ondernemer en nu, bijna 3 jaar later, ben ik verkozen tot ‘ROC A12 Student-ondernemer 2018’! Hoe ben ik hier gekomen en wat zijn mijn tips als je wil starten als ondernemer? Lees snel verder! (Uitgelichte foto: Yoeri Rijsemus, Young Media Team)

Waar het begon…

In 2015 heb ik bewust de keuze gemaakt om ondernemer te worden. Op donderdag 22 oktober stapte ik als 18-jarig meisje het kantoor van de Kamer van Koophandel binnen om te gaan ondernemen. Mijn bedrijf New Fotografie was officieel!

Ik wilde professionaliteit uitstralen en dan is een KvK inschrijving eigenlijk wel een must, vooral als je veel voor bedrijven wil werken. In het begin heb ik heel veel zelf moeten ontdekken, maar kreeg gelukkig hulp op school en mijn vader hielp met de administratie. Alles wat ik verdiende met fotografie investeerde ik weer in mijn bedrijf en zo begon het heel langzaam te groeien.

Schermafbeelding 2018-04-25 om 13.14.08

Bedrijfskunde

Ik kreeg bedrijfskunde van mijn docent Didy, een fantastisch mens die haar lessen enorm goed in elkaar had zitten! Ik kon alles aan haar vragen en ze hielp me altijd heel uitgebreid. Helaas stopte Didy op het gegeven moment en toen heb ik lang geen bedrijfskunde meer gehad.

In jaar 4 kregen we een nieuwe docent en werd letterlijk alle basisstof weer herhaald, omdat ik een klas vol studenten heb die gaan doorstuderen en niet gaan ondernemen. Het is daarom ook wel begrijpelijk dat bij het meerendeel van mijn klasgenoten alle kennis weggezakt was. Toen we voor de zoveelste keer weer een les hadden over hoe je een factuur moest maken, was ik het zat. Ik ben toen naar mijn SLB’er gegaan die vertelde dat er een excellentie-traject aan de gang was voor studenten die willen ondernemen.

Talentenprogramma ondernemerschap

Het traject was al 5 weken aan de gang, maar na een intake gesprek met de coach mocht ik alsnog instromen. Elke woensdagmiddag was er een sessie ingepland waar we met een groep van 15 student-ondernemers een interessante gastspreker voor onze neus kregen en/of we naar een mooi bedrijf gingen om een kijkje in de keuken te nemen. Er zaten ook verschillende competitie elementen in, waaronder een pitch wedstrijd, een marktonderzoek en je website werd beoordeeld. De finale was in de vorm van een beursplein, waar je je bedrijf moest presenteren aan de jury en aan de gasten.

Beursplein in het Makerslab

Op 4 april was het zover, het beursplein in het Makerslab in Ede. Er waren 3 prijzen te vergeven, namelijk ‘Winnaar beursplein juryprijs’, ‘Winnaar beursplein publieksprijs’ en de titel ‘ROC A12 Student-ondernemer 2018′. Ik was echt een geluksvogel, want ik won ze alle drie en dat had ik totaal niet verwacht! Natuurlijk is het winnen van die prijzen al fantastisch genoeg, maar er horen ook hele leuke extra’s bij! Zo krijg ik een bedrijfsfilm gemaakt door studenten van de afdeling Beeld & Geluid van ROC A12, een cursus, training of coach naar keuze t.w.v. €250,- en mag ik deelnemen aan het Business Course!

(Foto’s: Yoeri Rijsemus, Young Media Team)

5 tips voor startende ondernemers

Ondernemen is best lastig en ik heb echt heel veel gehad aan tips van anderen. Natuurlijk heb ik zeker ook wat tips voor starters, om je een beetje op weg te helpen!

Zoek een boekhouder of accountant voor je administratie – Echt, doe het! Het scheelt je super veel tijd en ellende en als je denkt ‘ja maar dat is toch veel te duur?’, bedenk je dan eens hoeveel uren je weer vrij hebt om zelf aan het werk te gaan voor klanten en geld te verdienen? Ook is het nog best lastig om het zelf te doen als je niet weet wat je doet en je (zoals ik) enorm slecht bent met cijfers. Kijk naar een boekhouder/accountant die gespecialiseerd is in jouw rechtsvorm en waar je een goede klik mee hebt!

Zorg ervoor dat je huisstijl in orde is – Een logo, een website, een bepaald thema voor je social media en natuurlijk de foto’s die je gebruikt moeten echt in orde zijn. Natuurlijk is het allemaal erg kostbaar, dus ik kan het me heel goed voorstellen als je het zelf probeert. Toch is het wel verstandig om dit allemaal te laten doen door een expert, dus ga op zoek naar een grafisch designer, een websitebouwer, een social media expert en bel mij voor de fotografie! Voor starters wil ik altijd een mooie prijs maken namelijk 😉 Zie het als een goede investering, want de huisstijl bepaald echt je eerste indruk!

Ga netwerken – Dit is zo verschrikkelijk belangrijk! Laat je gezicht zo veel mogelijk zien, want jij bent het visitekaartje van je bedrijf en kan het beste vertellen wie je bent en wat je doet en als iemand je kent, dan heb jij een streepje voor op de onbekende ondernemer. Netwerken kan heel laagdrempelig zijn, bijvoorbeeld op de verjaardag van je oom, maar je kan ook netwerken op een veel hoger niveau. Je hebt namelijk veel zakelijke netwerken in je regio zitten waar je echt lid van moet worden, in Veenendaal bijvoorbeeld BNI Pluto. Hier zit je echt in een groep ondernemers waarbij er maar 1 persoon per vakgebied lid kan worden. In deze groep doe je aanbevelingen aan elkaar. Weet jij bijvoorbeeld iemand die een nieuwe auto nodig heeft, koppel je deze aan de autodealer in dit netwerk. Samen wordt er bijgehouden wat de extra omzet is geweest van de ondernemers dankzij de aanbevelingen en ik kan je vertellen, it’s awesome!

Wees enthousiast en heb plezier in je werk – Want dan voelt het eigenlijk ook helemaal niet meer als je werk. Als ik een dag fotografeer voelt dat voor mij niet direct als werk, omdat fotografie ontstaan is uit een hobby en ik er nog steeds heel veel plezier uithaal. Mensen gaan je ook meer waarderen als je plezier uitstraalt en met passie kan vertellen over je werk. Ik heb ook de voorkeur om te werken met mensen die super enthousiast zijn over wat ze doen. Als ik met iemand spreek en ik merk dat hij/zij er echt alleen maar zit om geld te verdienen, dan sla ik eigenlijk direct al over. Misschien hard, maar als zzp’er is het al moeilijk genoeg, dan is het juist fantastisch als je met positieve mensen kan werken die elkaar heel graag willen helpen!

Verplaats jezelf in de klant – Want niet elke klant weet precies wat hij of zij zelf wil, wat er mogelijk is en wat jij precies voor ze kan betekenen. Stel ik zou een kantoor of studio willen huren, weet ik echt niet waar ik op moet letten en wat er allemaal mogelijk is. Als er dan iemand voor me zit die zich in mij verplaatst heeft en me precies uit kan leggen wat de beste keuzes voor mij zijn, zoals dat het verstandig is om op de begane grond te gaan huren i.v.m. al die spullen die ook regelmatig mee gaan naar klanten, dan is dat een dikke score!

Helpen wij elkaar?

Ben jij nou ook ondernemer en wil je graag even 1 op 1 met mij spreken? Stuur me gerust even een berichtje of bel even! Ik sta open voor gesprekjes met enthousiaste ondernemers, want ik ben van mening dat er altijd wel iets is waar we elkaar mee kunnen helpen! Ik heb er nu al zin in 🙂

Door: Nadine van Spanje – New Fotografie